Com es formen les estrelles?
Les estrelles, acostumen a néixer en inmensos núvols freds creats a partir d’hidrogen, heli i pols (Una Nebulosa). Dins la nebulosa, a les parts més denses s’anirà concentrant cada cop més gas i pols per obra de la seva pròpia gravetat (amb una temperatura de -263ºC), i quan més matèria es concentri en el lloc, més gravetat hi haurà, per això, més temperatura i material aconseguirà.
Un cop, el col·lapse gravitatori (nom d’aquest procés) ha acabat, es formarà una gran esfera creada principalment d’hidrogen (protoestrella), i s’iniciarà la segona etapa (titulada: Fusió nuclear), on consisteix en la transformació a una estrella compacta.
Aquesta fase, comença, quan el nucli de la protoestrella crea un camp gravitatori lo suficient dens perquè els materials acumulats (àtoms d’hidrogen i pols) cada cop es vagin comprimin més entre ells. Un cop la gravetat de l’estrella fa que els àtoms d'hidrogen es fusionin entre si, formen àtoms d’heli (l’heli és més pesat que l’hidrogen, per això fa que amb l’heli el cos sigui més estable), així doncs, provocant petites reaccions nuclears que reaccionen com a una llum, rajos ultravioletes...
Un cop l’estrella ja brilla i ja està del tot formada, pot emetre llum durant milions d’anys gràcies a les petites explosions nuclears; ja que si no haguessin hagut aquestes fusions, el seu propi camp gravitatori acabaria destruint-la, perquè la gravetat fa que l’estrella es comprimeixi i les explosions fa que creein una força contrària a la força física, així el cos estelar manté un estat equilibrat.
WEBGRAFIA:
-Viquipèdia
-Una petita història per entendre l’univers
-Happy learning
-Aula 365
-Cntu infantil
-Astronomiaweb
-Perspectiva.com
-Space for kids
-Vix: cómo nace una estrella
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada