dimecres, 6 de maig del 2020

INVESTIGUEM




Per què es formen els terratrèmols?

Els oceans i el terra, estan reposats sobre dos capes rocoses anomenades: Litosfera i Astenosfera; i que a la vegada aquestes floten sobre el magma, per això sempre estan en moviment. La Litosfera sobre la que estan apoiats el continents i els oceans no és contínua, sinó que està dividida en plaques tectòniques, que a la vegada aquestes plaques tenen enormes fractures anomenades falles, i depèn del moviment que realitzin poden causar diferents defectes. 

Els terratrèmols (també es poden dir: Moviments Sísmics) es produeixen quan dos plaques tectòniques es desplacen lateralment o xoquen entre si, després la Litosfera es van deformant o doblegant en alguns llocs i també va acumulant energia. Quan arriben al punt límit de deformació es fracturen i alliberen l’energia acumulada en forma de vibracions. Un bon exemple seria una goma de pollastre, que es va estirant cada cop més i quan arriba el límit elàstic es peta i a vegades et fa mal.  

DIFERENTS TIPUS DE MOVIMENTS SÍSMICS:

-Quan dos d’aquestes plaques es mouen en sentit oposat tenen límits divergents i el magma de les zones profundes puja, i quan es refreda crea terra nou. 

-Si tenen límit convergents, vol dir que han xocat una contra l’altre, i en aquest cas formen noves muntanyes, cadenes muntanyoses o volcans

-Com us he explicat abans, quan dos plaques es desplacen lateralment tenen límits transformants, en aquest cas no construeixen ni destrueixen res però són els moviments més forts.

Mapa de les plaques tectòniques:





Roger Bargans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada