Amb aquesta activitat treballarem la literatura a nivell oral
INTRODUCCIÓ
En aquesta proposta farem un tractament i anàlisis de textos orals compartits, per a treballar la llengua i la seva comprensió a nivell oral.
Ja sabem que tota informació ens pot arribar de diferents maneres o vies: oral, escrita, audiovisual. És igual d’important desxifrar, llegint llibres i diferents tipus de lectures, així com escoltant i comprenent els missatges que ens venen a través del llenguatge oral .
INTRODUCCIÓ
En aquesta proposta farem un tractament i anàlisis de textos orals compartits, per a treballar la llengua i la seva comprensió a nivell oral.
Ja sabem que tota informació ens pot arribar de diferents maneres o vies: oral, escrita, audiovisual. És igual d’important desxifrar, llegint llibres i diferents tipus de lectures, així com escoltant i comprenent els missatges que ens venen a través del llenguatge oral .
Al llarg dels anys hem anat coneixent històries, contes i relats explicats en llibres i narrats també, oralment de persona a persona. En aquestes històries i relats ens hi anem implicant i engrescant, sempre tenint més preferències i mostrant més emocions i afinitats amb uns relats que amb altres.
En la manera de reproduir oralment els relats és molt important: el to, la claredat de la veu, les entonacions, el clima o ambient que ens envolta, etc. Tot això ens ajuda a estar més receptius, a comprendre, valorar, interpretar i a mostrar la nostra crítica envers el que ens expliquen.
En aquest repte farem d’oients. Vol dir que hem de mostrar-nos receptius, trobant un lloc o espai on ens hi trobem tranquils, escoltant durant uns minuts petits relats, que anomenem microrelats. Com ja coneixeu bé, i de fet hi apareix com una de les tasques en itineraris, el microrelat consisteix en la narració oral o escrita d’un conte o fet, molt breu i curt en el temps.
En cada microrelat hi conviu una finalitat o lliçó moral, que cadascú interpreta de manera personal.
La finalitat moral consisteix en l’ensenyament que l'autor intenta transmetre a través del seu relat sobre els comportaments humans, les conductes socials i les bones maneres, així com l’enriquiment i la bona adquisició dels bons hàbits i costums en les persones. Cada autor, en el seu relat, a part d’informar, instruir i entretenir, ens intenta, a través dels seus missatges, traspassar una sèrie d’actituds i lliçons sobre bones maneres d’actuació, que sempre ens seran profitoses per a la convivència, en el nostre entorn i societat. De cada relat, per tant, en podem treure una lliçó o conclusió moral.
Ara comença la vostra tasca!
Activitat 1:
Escoltar els següents audios.
Per a poder desenvolupar la nostra activitat, avui farem servir un mitjà de comunicació d’audio, actual i que fa 20 anys que conviu en la nostra societat: la ràdio, en concret l'emissora de RAC1 (Ràdio Associació de Catalunya 1) , una emissora de ràdio en català, de caràcter generalista informativa i comercial. D’aquesta pàgina hem extret els següents audios:
Quan els escolteu us adonareu que la forma i el to de veu són força correctes i complets. Aquests microrelats orals contenen una bona expressió, fluïdesa, vocabulari extens i bona entonació. L’autor d’aquests microrelats és en Marc Artigau.
Activitat 2: Analitzar microrelats
Dels tres microrelats has d’especificar de quina temàtica penses que està parlant o tractant. Ho pots descriure en un parell de frases, per a sintetitzar.
Quins personatges hi apareixen.
Quin tipus de llenguatge oral utilitza l’autor, to de veu, entonacions, si et resulta entenedor, si el comprens bé, etc.
A continuació ens pots explicar quina finalitat moral ens transmet o què penses que ens vol comunicar l’autor o a quina conclusió t’ha fet arribar o pensar.
Tota aquesta tasca la podeu respondre en format graella semblant a la que aquí us proposem.
Activitat 3:
Crear el vostre microrelat.
Podeu crear el vostre microrelat, fent un audio a través del mòbil i enviant al nostre correu. Ha de ser un microrelat molt curtet, tan sols d’un minut i mig màxim. Animeu-vos!
Pels qui volen fer més….
Activitat 4. Biografia
Sempre que llegim qualsevol revista, article de diari o llibre, ens fixem en l’autor que ho ha escrit. En aquest cas, aquests microrelats han estat creats pel Marc Artigau. Per a poder obtenir algun tipus d’informació d’alguna persona que ens interessi, hem de buscar en la la seva biografia, paraula d’origen grec: bio(vida) grafia(escrit). La biografia és un gènere de la literatura que consisteix en la narració de la vida d’algun personatge, escollit generalment per la seva activitat o el seu ressò públic.
En aquest cas, anirem a la biografia d’en Marc Artigau, on va néixer, edat, on viu, a què s’ha dedicat i a què es dedica actualment, etc….
Escriu i tria les dades i fets més rellevants que t'agradaria conèixer d’aquesta persona. Pots ajudar-te d’un petit guió, per organitzar i ordenar la informació que vols buscar sobre aquest autor. I una vegada fet el guió, escrius la biografia en format de narració, ordenat i ben expressat, tenint en compte com sempre, tot el que hem anat treballant d'expressió escrita: estructura, paràgrafs, vocabulari, ortografia, signes de puntuació...
Si voleu també podeu adaptar tota la informació que heu trobat per donar-li un format més artístic, trieu vosaltres l'estil!
A continuació us deixem l’enllaç d’on hem extret els microrelats, per a poder escoltar-ne més, si algun dia us ve de gust !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada